Praktijkvoorbeelden

 • Dronten haalt energie uit parkeren en ontlast daarmee het stroomnet

  May 06, 2024

  Duurzame opwek, direct gebruik en opslag van energie én parkeren: op de PowerParking naast het gemeentehuis van Dronten gebeurt het allemaal. Midden in het centrum en zonder het stroomnet extra te belasten. We vragen Geert Gielen (gemeente Dronten) en Jasper Feuth (Eneco) wat daarvoor nodig is.

  698 keer bekeken
 • Vijf adviezen uit Bodegraven-Reeuwijk voor coöperatieve zonnedaken

  March 06, 2024

  In een paar jaar tijd trok energiecoöperatie Bodegraven-Reeuwijk 22 zonnedaken van de grond. Het is het resultaat van veel noeste arbeid door het bestuur. De energiecoöperatie bedacht o.a. een slimme financiële constructie. Voorzitter Jan Bouwens geeft in een artikel van Energie Samen vijf adviezen.

  38 keer bekeken
 • Pilots Hernieuwbare Energie op Rijksgrond: de lessen op een rij

  March 01, 2024

  Eind 2023 eindigde het pilotprogramma Hernieuwbare Energie op Rijksgrond. Doel ervan was om te leren hoe je rijksgronden optimaal inzet voor opwek van duurzame energie. In een overzichtsdocument deelt Rijkswaterstaat nu de opbrengst. Leermanager Karin Legierse: ‘Samen leren gaat niet vanzelf.’

  458 keer bekeken
 • Midden-Holland: zonnevelden mogelijk onder strenge voorwaarden

  February 08, 2024

  In de RES 1.0 van Midden-Holland staat dat de regio een derde van de totale opgave moet realiseren met zonnevelden. Het Programma Zon op Veld is bedoeld om dat mogelijk te maken. ‘Maar dan alleen samen en onder strenge voorwaarden’, benadrukken Roland van Houdt en Bart Bakker van de RES-regio.

  481 keer bekeken
 • Zonder problemen zonnepanelen op monumentale daken

  January 10, 2024

  Het idee ontstond tijdens het jaarlijkse buurtdiner. Ruim een jaar later liggen er op 26 monumentale panden keurige rijen met zonnepanelen. Allemaal in dezelfde stijl én met goedkeuring van de gemeente. Bewoner Pieter Jan Dorhout vertelt over het bijzondere en duurzame verhaal van de Kastanjelaan.

  243 keer bekeken
 • Lesgeven met zonnepanelen

  January 10, 2024

  Op de Dr. Rijk Kramerschool liggen sinds een aantal jaar zonnepanelen op het dak. Daarmee behoort de school tot de 54% van de Amsterdamse scholen die overgestapt zijn op zonne-energie. Stichting Schooldakrevolutie helpt scholen bij de realisatie van zonne-energie op schooldaken.

  208 keer bekeken
 • Geluidswering met zonnepanelen: zo doen ze dat in Alkmaar

  December 18, 2023

  Inwoners hadden een wens: een geluidsscherm langs de Schagerweg (N245), Huiswaarderweg (N245) en Nollenweg (N508). De gemeente Alkmaar bedacht een creatieve oplossing: het Energieleverend Geluidsscherm. Lees meer in een gesprek hierover met Christian Schouten, wethouder Duurzaamheid en Energie.

  151 keer bekeken
 • ‘Heeft je bedrijf een eigen terrein? Leg een zonnecarport aan!’

  July 07, 2023

  Een rustieke zonnecarport verduurzaamt een architectenbureau op landgoed de Olmenhorst in Lisserbroek. Dat zouden meer bedrijven moeten doen, vindt mede-eigenaar Coen Kampstra. ‘Als je een eigen terrein hebt, is het relatief makkelijk. En met de huidige energieprijzen verdien je het goed terug.’

  641 keer bekeken
 • Fruitteelt onder zonnepanelen (NP RES)

  June 01, 2023

  Fruitteler Rini Kusters uit Wadenoijen (RES-regio Rivierenland) kweekt als eerste ter wereld rode bessen onder zonnepanelen. Een mooi voorbeeld van innovatief dubbel ruimtegebruik: de panelen leveren duurzame stroom én beschermen de bessen tegen extreem weer.

  98 keer bekeken
 • Plan voor de Zon – Bestemmingsplan (Gemeente Leeuwarden)

  April 19, 2023

  Het plaatsen van zonnepanelen of –collectoren is op basis van landelijke wet- en regelgeving soms al mogelijk zonder vergunning. Dit nieuwe bestemmingsplan van de gemeente Leeuwarden maakt het realiseren van zonne-energieprojecten of zonnewarmteprojecten in veel gevallen nog makkelijker.

  257 keer bekeken
 • Praktijk: Actieplan Zon op dak (Gemeente Buren)

  April 13, 2023

  De gemeente Buren gaat zonnepanelen op daken actief stimuleren onder de naam ‘actieplan zon op dak’. Het actieplan onderscheidt vier doelgroepen: woningeigenaren, bedrijven, maatschappelijk vastgoed en huurders.

  165 keer bekeken
 • Haalbaarheidsstudie zonne-energie op waterbassins (RES Rotterdam Den Haag)

  April 13, 2023

  Drijvende zonnepanelen op waterbassins bij tuinders: ze leveren een belangrijke bijdrage aan het realiseren van de ambities uit de Regionale Energiestrategie (RES). Met pilotprojecten is onderzocht welke (on)mogelijkheden er zijn voor opschaling.

  87 keer bekeken
  Cookie settings