Het programma OER wordt uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Klimaat en Groene Groei (KGG). Een samenwerking van rijkspartijen – Rijkswaterstaat, Rijksvastgoedbedrijf, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, Defensie, Staatsbosbeheer en ProRail – treft samen met gemeenten, provincies en waterschappen alle voorbereidingen voor hernieuwbare energieprojecten op Rijksareaal.
Hoe werkt OER?
In de RES brengen gemeenten, provincies, waterschappen en regionale netbeheerders met de omgeving in kaart waar hernieuwbare energie een plek kan krijgen. Afzonderlijke RES-regio’s dragen vervolgens mogelijk geschikte locaties voor het OER-programma aan die daarna door de betrokken rijkspartijen en KGG worden beoordeeld op geschiktheid en haalbaarheid.
Met opwek van energie op Rijksareaal kunnen waardevolle landbouw- en natuurgronden worden ontzien. Bovendien hebben de locaties waar OER-projecten draaien, al een primaire functie zoals bijvoorbeeld een berm langs de snelweg of baggerdepot. Opwek van hernieuwbare energie voegt een tweede functie toe. Ook wordt gekeken of er slimme functiecombinaties van windparken of zonnepanelen in de omgeving te maken zijn.
Na het doorlopen van alle voorbereidingen wordt via een openbare inschrijvingsprocedure (tender) de grond uitgegeven aan een marktpartij. De partij die de tender wint, realiseert vervolgens voor eigen rekening en risico op de locatie een opwekproject voor hernieuwbare energie. Het programma streeft daarbij naar 50% lokaal eigendom.
Op dit moment kunnen er geen nieuwe aanvragen gedaan worden voor een OER-locatie.
Meer informatie over het programma en de lopende OER-projecten vind je op de website van OER.